Dagens melding

dagen i dag

torsdag 8. oktober 2009

Noe å tenke over....

Noen ganger stiller jeg som vikar på en barneskole.

I dag skulle læreren lese en bok for elevene "Kjempen koker suppe". Utenpå boken er det bilde av en stor kjempe med forkle, og læreren lurer på om de kan tenke seg hva den handler om. Umiddelbart kommer det fra en pike "om ei feit kjerring". Jeg skal ikke gjengi hele samtalen som utspant seg, men læreren prøver seg forsiktig om menn ikke kan ha stor mage? "Nei, bare damer blir så store og feite". Læreren tenker vel at han må gå videre, så vi får se første side der kjempen står ved benken, hvor det står en kjele og masse løk ligger strødd rundt. Han spør "hva tror dere kjempe skal gjøre nå?" Da svarer en gutt "Jeg tror han tenker at han skal ut å løpe". Læreren lurer på hvorfor han tror det, "jo, fordi det er det man gjør når man blir tjukk. Man løper og så blir man smal og tynn igjen".

Man må selvsagt trekke på smilebåndet når man blir vitne til noe slikt, men samtidig er det alarmerende. Hvor langt har fedme og helsedebatten gått når dette er tankene til 10 åringer?

Det er selvsagt viktig å unngå overvekt for både voksne og barn av helsemessige grunner, noe som gjør at man må være litt bevisst på skillet mellom mat og godteri. Men historien over viser at Små gryter har også ører. Husk at det man hører ofte blir en sannhet, og sannheten barna sitter igjen med er at overvekt ikke er akseptabelt. De går kanskje glipp av grunnen for at man bør holde seg unngå overvekt.

Tenk på hvordan du snakker om overvekt og vektreduksjon når det er barn i nærheten.

Gjør sunn mat til en positiv selvfølge, og pass at du ikke snakker negativt om overvekt og overvektige. Husk at barn ikke skjønner så godt ironi, og at de gjør som du gjør og ikke som du sier.

Ha en fornøyelig ettermiddag,
Anne

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar